Siedlisko

Informacje o projekcie
  • Lokalizacja:
    Zuzowy
  • Typ:
    Jednorodzinne
  • Status:
    Niezrealizowane
  • Projekt:
    2014-2015
  • Zakres:
    Koncepcja
  • Udostępnij:
  • Zespół MWM:
    Marcin Smoczeński, Wacław Matłok, Maciej Łobos, Adela Koszuta-Szylar, Aleksandra Machniak, Michał Florek, Jakub Marchwiany
  • Współpraca:
    • Architektura krajobrazu:
      Green City - Kamil Melaniuk

Projekt współczesnej posiadłości ziemskiej, położonej w odległości kilku kilometrów od istniejących zabudowań. Tereny otoczone lasami, gdzie przeszłości znajdowało się gospodarstwo rolne pokryte są niemal w całości stawami. Założenie podzielone jest na kilka odrębnych stref, których położenie wynika z  uwarunkowań funkcjonalnych, przyrodniczych, ukształtowania terenu i stosunków wodnych.

dom-nad-rozlewiskiem-plan
dom-nad-rozlewiskiem-cam-5

Ponad 300-metrowa aleja dojazdowa ukształtowana została w sposób umożliwiający sekwencyjne podziwianie poszczególnych fragmentów ogrodu. Bryła głównego budynku widoczna staje się dopiero w połowie drogi.

Istotnym elementem budującym przestrzeń strefy reprezentacyjnej są charakterystycznie ukształtowane wzgórza organizujące przestrzeń całego ogrodu. Najwyższe punkty terenu zostały zwieńczone ciekawymi formami architektonicznymi, pełniącymi funkcję punktów widokowych.

dom-nad-rozlewiskiem-cam-2

Strefa prywatna to stosunkowo niewielki teren położony nad jeziorem. Jest to obszar przeznaczony wyłącznie dla rodziny i najbliższych przyjaciół domowników. Ze względu na zróżnicowanie terenu w tym obszarze, strefa ta zaprojektowana została jak szereg tarasów i płaszczyzn, umiejscowionych na różnych wysokościach. Najwyższy taras znajduje się na poziomie salonu, jadalni i basenu i stanowi integralną cześć samej rezydencji. Najniższy poziom połączony jest z pomostem wiodącym w stronę jeziora.

dom-nad-rozlewiskiem-cam-10
dom-nad-rozlewiskiem-cam-4-2
siedlisko-wnetrze-14
siedlisko-wnetrze-15
wspolczesny-folwark-wiz-03

Folwark, na który składają się budynki leśniczówki, wozowni i stajni, położony jest w najbardziej zadrzewionej części projektowanego obszaru i  z trzech stron otoczony lasem. Układ funkcjonalno-przestrzenny tej strefy bezpośrednio uwarunkowany jest tradycyjnym, osiowym układem budynków, rozmieszczonych w kształcie litery „U” skupionych wokół dziedzińca.

Centralną część całego założenia stanowi prostokątny dziedziniec zaprojektowany z myślą o funkcjonalności i dostępności do poszczególnych zabudowań. Żwirowo-żywiczna nawierzchnia nawiązuje do XIX wiecznych rozwiązań stosowanych w założeniach pałacowo-parkowych.

wspolczesny-folwark-wiz-02
wspolczesny-folwark-wiz-01

Na środku zaprojektowane zostało wrzosowisko – niewielki brzozowy zagajnik z runem wypełnionym niskimi roślinami poduchowymi.

Podobne projekty

Dom nad stawem

Dom nad stawem

Jednorodzinne, Wnętrza
Witryłów, 2018
Dom jednorodzinny

Dom jednorodzinny

Jednorodzinne
Rzeszów, 2014
Dom prywatny

Dom prywatny

Jednorodzinne
Krosno, 2018
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia wygody przy korzystaniu z pełnej funkcjonalności.