Wieniawskiego 2020

Informacje o projekcie
  • Lokalizacja:
    Rzeszów, Wieniawskiego
  • Inwestor:
    APKLAN
  • Powierzchnia:
    28 000 m2
  • Typ:
    Wielorodzinne
  • Status:
    Budowa
  • Projekt:
    2019-2020
  • Realizacja:
    2020-2022
  • Zakres:
    Koncepcja, Projekt Budowlany, Projekt Wykonawczy
  • Udostępnij:
  • Zespół MWM:
    Marcin Smoczeński, Maciej Łobos, Adela Koszuta-Szylar, Joanna Nowak-Magda, Dominika Bednarz, Dawid Bułaś, Jakub Lazarowicz, Łukasz Fedczyszyn, Krzysztof Mazur, Jolanta Majchrowicz, Katarzyna Grabiec, Karolina Kulczycka, Klaudia Nabel, Marek Kowal
  • Współpraca:
    • Konstrukcja:
      WiS Projekt
    • Instalacje sanitarne:
      E4E
    • Instalacje elektryczne:
      E4E
    • Drogi:
      All4Roads
    • Kosztorysy:
      Leszek Smyk

Podstawowym wyzwaniem projektu było zapewnienie wszystkim mieszkańcom bezpośredniego kontaktu z otaczającym krajobrazem, bez rozpraszania zabudowy i przy równoczesnym utrzymaniu właściwej, hierarchicznej kompozycji przestrzeni. Pytanie, jakie sobie postawiliśmy brzmiało – jak stworzyć zwarty kwartał zabudowy bez wewnętrznego dziedzińca?

Odpowiedzią jest „kwartał–negatyw”, czyli odwrócenie klasycznego układu budynek-podwórko. Blok zabudowy umieszczony został w centralnej części działki, a podwórka na jego obrzeżach. Powstał zespół tworzący spójną, czytelną całość o wyraźnie zaznaczonej granicy pomiędzy strefą należącą do mieszkańców, a obszarem publicznym. Dzięki lekkiemu wyniesieniu terenu względem sąsiadujących ulic udało się utrzymać integralność kwartałowej zabudowy oraz właściwą hierarchię przestrzeni, pomimo braku klasycznych, miejskich pierzei.

Wieniawskiego-2020-CAM-43-2

Załamania i rozczłonkowanie elewacji pozwoliły optycznie zmniejszyć budynki o sporej kubaturze, a także uniknąć efektu monotonii. Budynki z każdej strony wyglądają inaczej, a w miarę przemieszczania się przed oczami przechodnia otwierają się kolejne wnętrza i pełne zieleni dziedzińce zlokalizowane pomiędzy rozchodzącymi na zewnątrz ramionami budynków.

Separacji poddano ruch samochodowy i pieszy. Większość parkingów została zlokalizowana w podziemnych garażach, dzięki czemu powierzchnię terenu udało się oddać we władanie pieszym.

Podobne projekty

Line House

Line House

Wielorodzinne
Rzeszów, 2022
Plac Garncarski 2

Plac Garncarski 2

Hotele, Wielorodzinne
Rzeszów, 2015
Miła

Miła

Wielorodzinne, Urbanistyka
Rzeszów, 2023
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia wygody przy korzystaniu z pełnej funkcjonalności.