Loft

Informacje o projekcie
  • Lokalizacja:
    Rzeszów, Krasne
  • Inwestor:
    Nowy Horyzont
  • Powierzchnia:
    10 000 m2
  • Typ:
    Wielorodzinne, Urbanistyka, Wnętrza
  • Status:
    Budowa
  • Projekt:
    2018 -2020
  • Realizacja:
    2019-2022
  • Usługi:
    Architektura, Urbanistyka, Wnętrza, Doradztwo, Architektura krajobrazu
  • Zakres:
    Koncepcja, Projekt Budowlany, Projekt Wykonawczy
  • Udostępnij:
  • Zespół MWM:
    Marcin Smoczeński, Maciej Łobos, Adela Koszuta-Szylar, Dawid Bułaś, Anna Stadnicka, Paweł Dobrzański, Aleksander Podvornyi
  • Współpraca:
    • Konstrukcja:
      Pracownia Projektowa Urszula Kułak
    • Instalacje sanitarne:
      E4E
    • Instalacje elektryczne:
      E4E
    • Drogi:
      All4Roads
    • Kosztorysy:
      Consulting Partner - Piotr Widak
  • Nagrody:
    • Złoty Medal Podkarpackiego Rynku Budowlanego, 2020

Celem projektu było stworzenie spójnego i konsekwentnie realizowanego założenia urbanistycznego, obejmującego zrównoważone i przyjazne dla mieszkańców osiedle, a docelowo całą podmiejską dzielnicę z pełnym zakres usług społecznych i komercyjnych. W pierwszym etapie projektu powstał Master Plan obejmujący adaptację dawnych budynków Uniwersytetu oraz nową zabudowę mieszkaniową.

Założeniem było zorganizowanie przestrzeni o naturalnej, hierarchicznej strukturze, zgodnej z wrodzonymi skłonnościami człowieka oraz charakterystycznej dla tradycyjnej zabudowy śródmiejskiej. Osiedle tworzy przestrzeń półpubliczną z placami i zespołami zieleni, dostępnymi dla wszystkich jego mieszkańców. Przestrzeń półprywatna to wspólne podwórka otoczone kwartałami zabudowy. Strefę prywatną tworzą mieszkania, ogródki i balkony.  Taki hierarchicznie zorganizowany obszar, dzięki naturalnej społecznej kontroli podnosi poziom bezpieczeństwa, zapewnia właściwy rozwój mieszkańcom i stwarza warunki do powstawania naturalnych więzi sąsiedzkich.

Projekt przewiduje zachowanie większości istniejącego drzewostanu, który tworzyć będzie część  wewnętrznego parku osiedlowego. Park ten ze starymi drzewami i duże obszary sportowo-rekreacyjne to kolejna charakterystyczna cecha miejskiej zabudowy, którą udało się zaimplementować w projektowanym założeniu.

Dobrze zaprojektowana przestrzeń to nie tylko budynki, ale przede wszystkim to, co dzieje się między nimi –  właściwe proporcje, świadomie zastosowane założenia kompozycyjne i wykorzystane  materiały.  Projekt odchodzi od tradycyjnej estetyki polskiego blokowiska, nadając budynkom „loftowy” design, charakterystyczny dla dawnych obszarów poprzemysłowych, które współcześnie stają się luksusowymi dzielnicami mieszkaniowymi.

Współpraca z rzeszowskimi artystami, to nawiązanie do istniejącego kiedyś w miejscu osiedla Instytutu Sztuki Uniwersytetu Rzeszowskiego. Elementy małej architektury i fragmenty budynków staną się obszarem twórczej ekspresji grafików, malarzy i rzeźbiarzy stanowiącym dopełnienie wizji architektów.

Projekty wnętrz mieszkalnych nawiązują do loftowej stylistyki osiedla.

Przestrzeniom wspólnym nadano industrialny, surowy charakter kontrastujący z pełnym zieleni i naturalnych materiałów otoczeniem. W projekcie wykorzystane zostały grafiki uznanej artystki Pani Eweliny Lochman.

Podobne projekty

Budynek wielorodzinny

Budynek wielorodzinny

Wielorodzinne
Łańcut, 2016
Line House

Line House

Wielorodzinne
Rzeszów, 2022
Spacerowa

Spacerowa

Wielorodzinne
Rzeszów, 2019
Ta strona wykorzystuje pliki cookies w celu zapewnienia wygody przy korzystaniu z pełnej funkcjonalności.